ZSS W KOWANÓWKU- PAPRYKA KONSERWOWA

 


Jakie domowe przetwory na zimę z sezonowych owoców, warzyw warto przygotować?

Uczniowie klasy 3Ba w ramach realizacji ogólnopolskiego projektu ,,Szkolna spiżarnia”,wykonali pierwsze zadanie - przygotowali paprykę konserwową.To nie ostatnia próba kulinarna naszych najmłodszych uczestników projektu, ciąg dalszy nastąpi.









Papryka konserwowa do słoików – przepis krok po kroku


Składniki
2 kg papryki
3-4 ząbki czosnku
12 liści laurowych
1 łyżka białej gorczycy
24 ziarna ziela angielskiego
1 łyżka ziaren czarnego pieprzu
Zalewa:
1,5 l wody
250 ml octu spirytusowego 10%
1/3 szklanki cukru ok 80 g 
1,5 łyżeczki soli
50 ml oleju roślinnego
Sposób przygotowania:
Paprykę umyć, następnie przekroić na pół, wytnij gniazda nasienne.
Każdą połówkę podzielić na trzy części.
Kawałki papryki wraz z plasterkami czosnku i przyprawami: liściem laurowym, gorczycą, zielem angielskim i pieprzem ułożyć ciasno w słoikach. 
W garnku zagotować wodę. Wlać ocet spirytusowego 10 %, wsypać cukier, sól. Całość zamieszać i ponownie doprowadź do wrzenia. Kiedy sypkie składniki się rozpuszczą wlać olej roślinny, wymieszać i zdjąć  z palnika. Gorącą zalewą zalać paprykę, słoiki mocno zakręcić.
 Słoiki wstawić do garnka z zimną wodą, która powinna sięgać do 2/3 ich wysokości. Gotować na małym ogniu pod przykryciem przez 20 minut, licząc od chwili zagotowania się wody. Następnie delikatnie wyjąć słoiki z garnka, postawić go góry dnem do całkowitego wystygnięcia.

Komentarze