TARTE BURACZKI KLASY 6Ba z ZSS w Kowanówku


PRZEPIS NA TARTE BURACZKI

SKŁADNIKI:

  • 2 kg buraków
  • 3/4 szklanki cukru
  • pół szklanki octu
  • 1,5 łyżki soli 
WYKONANIE:

1. Całe buraki umyj pod zimną wodą i umieść w dużym garnku. Wlej do garnka tyle wody, by przykryć buraki. Garnek zamknij przykrywką i gotuj buraki do miękkości. 

2.     Lekko przestudzone buraki obierz ze skórki.

3.     Buraki zetrzyj na tarce na grubych oczkach.

4. Do buraczków dodaj przyprawy - sól, cukier i ocet.

5.   Dobrze wymieszane buraczki z dodatkami przełóż do słoików.

6. Na dnie szerokiego garnka umieść ściereczkę bawełnianą. Słoiki ułóż jeden obok drugiego, ale tak, by nie stykały się ze sobą. Wlej wodę do maksymalnie 3/5 wysokości słoików. Doprowadź wodę do wrzenia. Zmniejsz moc do małej i pasteryzuj słoiki pasteryzuj ok 20 minut.         






Komentarze