PRZEPIS NA TARTE BURACZKI
SKŁADNIKI:
- 2 kg buraków
- 3/4 szklanki cukru
- pół szklanki octu
- 1,5 łyżki soli
WYKONANIE:
1. Całe buraki umyj pod zimną wodą i umieść w dużym garnku. Wlej do garnka tyle wody, by przykryć buraki. Garnek zamknij przykrywką i gotuj buraki do miękkości.
2. Lekko przestudzone buraki
obierz ze skórki.
3. Buraki zetrzyj na tarce na
grubych oczkach.
4. Do buraczków dodaj przyprawy - sól, cukier i ocet.
5.
Dobrze
wymieszane buraczki z dodatkami przełóż do słoików.
6. Na dnie szerokiego garnka umieść ściereczkę bawełnianą. Słoiki ułóż jeden obok drugiego, ale tak, by nie stykały się ze sobą. Wlej wodę do maksymalnie 3/5 wysokości słoików. Doprowadź wodę do wrzenia. Zmniejsz moc do małej i pasteryzuj słoiki pasteryzuj ok 20 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz