SZKOŁA PRZYSPOSABIAJĄCA DO PRACY W KACZYNIE - ROBIMY PRZETWORY - BURAKI

 


Dalszy ciąg naszych działań w projekcie eTwinning "Szkolna spiżarnia". Tym razem na tapet wzięliśmy buraki - przygotowujemy sałatkę na zimę. Tylko cztery składniki, a wartość przetworu ogromna. Ugotowane buraki obieramy i ścieramy na tarce. Wielkość oczek wybieramy wg upodobań. Do warzywa dodajemy przyprawy. Mieszamy delikatnie. Przygotowujemy trzy słoiki o pojemności 900 ml każdy lub też słoiki o innej pojemności. Słoiki powinny być idealnie czyste, a najlepiej wyparzone wrzątkiem. Tak samo zakrętki. Dobrze wymieszane buraczki przekładamy do słoików. Upychamy je łyżka po łyżce, by nie było pęcherzyków powietrza. Zostawiamy około 1 cm wolnej przestrzeni przy brzegu i mocno zakręć słoiki. Pasteryzujemy około 20 minut.



BURAKI TARTE MARYNOWANE

Składniki:

3 kg buraków

niecałe pół szklanki cukru - około 115 g

niecałe pół szklanki octu spirytusowego 10 %

1 łyżka soli kamiennej - około 20 g

Czas przygotowania: 30 minut

Ugotowane buraki obieramy i ścieramy na tarce. Wielkość oczek wybieramy wg upodobań. Do warzywa dodajemy przyprawy. Mieszamy delikatnie. Przygotowujemy trzy słoiki o pojemności 900 ml każdy lub też słoiki o innej pojemności. Słoiki powinny być idealnie czyste, a najlepiej wyparzone wrzątkiem. Tak samo zakrętki. Dobrze wymieszane buraczki przekładamy do słoików. Upychamy je łyżka po łyżce, by nie było pęcherzyków powietrza. Zostawiamy około 1 cm wolnej przestrzeni przy brzegu i mocno zakręć słoiki. Pasteryzujemy około 20 minut.





















Komentarze