Kiszonki są niezwykle wartościowym składnikiem naszej diety. Dostarczają witamin B1, B2, B3, które regulują metabolizm i ułatwiają trawienie białek, tłuszczów i węglowodanów, wygładzają skórę, wzmacniają włosy i paznokcie oraz zwiększają przyswajalność żelaza, chroniąc przed anemią. Są dobrym źródłem witaminy C, A, E, K oraz magnezu, wapnia, fosforu i potasu. Dlatego uczniowie 3 klasy SPdP wybrali kapustę kiszoną jako konieczną pozycję szkolnej spiżarni. Po poszatkowaniu warzywa za pomocą malaksera, zasoleniu i odczekaniu kilkunastu minut ugniataliśmy ciasno w słojach naszą kapustę. Wymagało to sporej siły, dlatego zajęli się tym chłopcy. Teraz słoiki stoją w kuchni aż rozpocznie się proces fermentacji. Potem będziemy je przechowywać w chłodzie aż do czasu konsumpcji:))
Komentarze
Prześlij komentarz