Klasy III i VIIB rozpoczęły swoje działania z eTwinning i z ochotą zabrały się do pracy i zapełniły szkolną spiżarnię. Wspólnymi siłami przygotowano wiele smacznych i zdrowych przetworów.
W naszej spiżarni stoją słoiki z dżemem jabłkowym, kompoty z gruszek i jabłek oraz sałatki warzywne. Teraz spokojnie możemy czekać na zimę!W ramach projektu wykonaliśmy także sałatkę warzywna, przepis udostępniamy poniżej.
SKŁADNIKI:
1 marchewka
1 cebula
2 czerwone papryki
2 ogórki
Zalewa:
szczypta soli
3 ziarenka pieprzu
pół szklanki octu
pół szklanki oleju
Przygotowanie:
Wszystkie warzywa dokładnie myjemy.
Obieramy ze skórki marchewkę i ogórki.
Zdejmujemy łupinę z cebuli.
Ścieramy na grubych oczkach tarki marchewkę.
Siekamy ogórki na plasterki.
Paprykę kroimy w kostkę.
Cebulę kroimy w pióra.
Tak przygotowane warzywa należy dokładnie wymieszać.
Przekładamy sałatkę do słoików.
Zalewamy przygotowana zalewą.
Naszą sałatkę polecamy do dań obiadowych.
Komentarze
Prześlij komentarz