SOSW Skierniewice, przetwory, sałatka warzywa


Klasy III i VIIB rozpoczęły swoje działania z eTwinning i z ochotą zabrały się do pracy i zapełniły szkolną spiżarnię. Wspólnymi siłami przygotowano wiele smacznych i zdrowych przetworów.

W naszej spiżarni stoją słoiki z dżemem jabłkowym, kompoty z gruszek i jabłek oraz sałatki warzywne. Teraz spokojnie możemy czekać na zimę!


W ramach projektu wykonaliśmy także sałatkę warzywna, przepis udostępniamy poniżej.

SKŁADNIKI:

  •  1 marchewka

  •  1 cebula

  •  2 czerwone papryki

  •  2 ogórki

Zalewa:

  • szczypta soli

  • 3 ziarenka pieprzu

  • pół szklanki octu

  • pół szklanki oleju

Przygotowanie:

  • Wszystkie warzywa dokładnie myjemy.

  • Obieramy ze skórki marchewkę i ogórki.

  • Zdejmujemy łupinę z cebuli.

  • Ścieramy na grubych oczkach tarki marchewkę.

  • Siekamy ogórki na plasterki.

  • Paprykę kroimy w kostkę.

  • Cebulę kroimy w pióra.

  • Tak przygotowane warzywa należy dokładnie wymieszać.

  • Przekładamy sałatkę do słoików.

  • Zalewamy przygotowana zalewą.

Naszą sałatkę polecamy do dań obiadowych.


Opis i przepis pobierz TUTAJ










Komentarze