Śliwkowe powidła

 


Uczniowie ZSS w Kowanówku, klasy 1Pb SPdP, realizując ogólnopolski projekt „Szkolna spiżarnia” przygotowali podczas dzisiejszych zajęć powidła śliwkowe.

W tym celu wykorzystaliśmy Thermomix, dzięki któremu ta czynność była bezpieczna, atrakcyjna i efektywna.


Przepis na śliwkowe powidła:

Składniki

  • 1500 g śliwek węgierek, dojrzałych, wypestkowanych
  • 150 g cukru (opcjonalnie)

Sposób przygotowania

- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej śliwki. - Rozgrzać piekarnik do temp. 100°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na niej śliwki.

- Owoce podsuszyć 1 godz. (100°C) w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.

- Do naczynia miksującego włożyć podsuszone śliwki, zmiksować 30 s/obr. 7. - Założyć motylek.

- Dodać cukier, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, odparować 40 min/Varoma/obr. 2.

- Zdjąć motylek.

- Przełożyć do wyparzonych słoików z pokrywką typu twist-off i natychmiast zakręcić (patrz wskazówka).

Słoiki obrócić dnem do góry i zostawić na 10 min, następnie ponownie postawić dnem do dołu i odstawić do ostygnięcia. - Powidła śliwkowe podawać po ostygnięciu lub przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.























Komentarze