Uczniowie klasy łączonej 5c przygotowali sałatkę warzywną wg przepisu SPECJALNEGO OŚRODKA SZKOLNO-
SKŁADNIKI:
· 1 marchewka
· 1 cebula
· 2 czerwone papryki
· 2 ogórki
ZALEWA:
· łyżeczka soli
· 3 ziarenka pieprzu
· pół szklanki octu
· pół szklanki oleju
PRZYGOTOWANIE:
· Wszystkie warzywa dokładnie myjemy.
· Marchewkę i ogórki obieramy ze skórki.
· Zdejmujemy łupinę z cebuli.
· Marchewkę ścieramy na grubych oczkach tarki.
· Ogórki kroimy na plasterki.
· Paprykę kroimy w kostkę.
· Cebulę kroimy w pióra.
· Tak przygotowane warzywa należy dokładnie wymieszać.
· Przekładamy sałatkę do słoików.
· Zalewamy przygotowaną zalewą.
Komentarze
Prześlij komentarz