SAŁATKA WARZYWNA- RUDA ŚLĄSKA

 


Uczniowie klasy łączonej 5c przygotowali sałatkę warzywną wg przepisu  SPECJALNEGO OŚRODKA SZKOLNO-WYCHOWAWCZEGO W SKIERNIEWICACH.







SKŁADNIKI:

·         1 marchewka

·         1 cebula

·         2 czerwone papryki

·         2 ogórki

ZALEWA:

·        łyżeczka soli

·        3 ziarenka pieprzu

·        pół szklanki octu

·        pół szklanki oleju

PRZYGOTOWANIE:

·        Wszystkie warzywa dokładnie myjemy.

·        Marchewkę i ogórki obieramy ze skórki.

·        Zdejmujemy łupinę z cebuli.

·        Marchewkę ścieramy na grubych oczkach tarki.

·        Ogórki kroimy na plasterki.

·        Paprykę kroimy w kostkę.

·        Cebulę kroimy w pióra.

·        Tak przygotowane warzywa należy dokładnie wymieszać.

·        Przekładamy sałatkę do słoików.

·        Zalewamy przygotowaną zalewą.



Komentarze