SAŁATKA SZWEDZKA
w wykonaniu uczennicy klasy 6Ba
z ZSS w Kowanówku
Potrzebne
składniki:
- 2 kg małych ogórków gruntowych
- 3 litry wody
- 1/2 szklanki soli
- 2 szklanki octu spirytusowego 10 % - 500 ml
- 2 szklanki cukru
- 2 średnie marchewki
- 1 torebka ziaren gorczycy
- 1 torebka ziela angielskiego
- 1 torebka ziaren czarnego pieprzu
Wykonanie:
- Ogórki dokładnie umyj. Odetnij końce. Pokrój na plastry nożem lub tarką. Przełóż do dużej miski.
- Do dwóch litrów zimnej wody wsyp pół szklanki soli. Wymieszaj i zalej plasterki ogórków. Odstaw na 1-3 godziny w temperaturze pokojowej (cienkie plasterki mogą się moczyć krócej, grube – dłużej). Po tym czasie odcedź ogórki.
- Gdy ogórki będą się moczyły obierz marchew i pokrój ją w plastry.
- Słoiki umyj i wyparz.
- Do każdego słoika włóż po kilka plastrów marchewki, 3 ziarenka pieprzu i 3 ziarenka ziela angielskiego.
Przygotuj zalewę:
- Do garnka wlej 3,5 szklanki wody. Wsyp dwie szklanki cukru. Zagotuj wodę z cukrem. Mieszaj ją do momentu, gdy cały cukier się rozpuści. Wlej dwie szklanki octu spirytusowego 10 % i ponownie doprowadź zalewę do wrzenia a następnie od razu wyłącz. Zostaw do przestudzenia.
- Odcedzone ogórki przełóż do słoików i zalej zalewą. Delikatnie przemieszaj patyczkiem do szaszłyków i uzupełnij zalewę, jeśli jest taka potrzeba. Mocno zakręć słoiki. Pasteryzuj ok. 15 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz