SAŁATKA SZWEDZKA KLASY 6Ba z ZSS w Kowanówku

 SAŁATKA SZWEDZKA

w wykonaniu uczennicy klasy 6Ba

z ZSS w Kowanówku


Potrzebne składniki:

  • 2 kg małych ogórków gruntowych
  • 3 litry wody
  • 1/2 szklanki soli
  • 2 szklanki octu spirytusowego 10 % - 500 ml
  • 2 szklanki cukru
  • 2 średnie marchewki
  • 1 torebka ziaren gorczycy
  • 1 torebka ziela angielskiego
  • 1 torebka ziaren czarnego pieprzu

Wykonanie:

  • Ogórki dokładnie umyj. Odetnij końce. Pokrój na plastry nożem lub tarką. Przełóż do dużej miski.
  • Do dwóch litrów zimnej wody wsyp pół szklanki soli. Wymieszaj i zalej plasterki ogórków. Odstaw na 1-3 godziny w temperaturze pokojowej (cienkie plasterki mogą się moczyć krócej, grube – dłużej). Po tym czasie odcedź ogórki.
  • Gdy ogórki będą się moczyły obierz marchew i pokrój ją w plastry.
  • Słoiki umyj i wyparz.
  • Do każdego słoika włóż po kilka plastrów marchewki, 3 ziarenka pieprzu i 3 ziarenka ziela angielskiego.

Przygotuj zalewę:

  • Do garnka wlej 3,5 szklanki wody. Wsyp dwie szklanki cukru. Zagotuj wodę z cukrem. Mieszaj ją do momentu, gdy cały cukier się rozpuści. Wlej dwie szklanki octu spirytusowego 10 % i ponownie doprowadź zalewę do wrzenia a następnie od razu wyłącz. Zostaw do przestudzenia.
  • Odcedzone ogórki przełóż do słoików i zalej zalewą. Delikatnie przemieszaj patyczkiem do szaszłyków i uzupełnij zalewę, jeśli jest taka potrzeba. Mocno zakręć słoiki. Pasteryzuj ok. 15 minut.

 






































Komentarze