Przetwory w spiżarni ZSS w Gliwicach



Rozpoczęliśmy przygodę z nowym projektem eTwinning, przygotowujemy szkolną spiżarnię w Korczaku 💖 Nasi uczniowie niczym Panoramiks 🧙‍♂️ z Asteriksa i Obeliksa 🤩. Za niedługo zdradzimy cóż to będzie za mikstura 😁

Szkolna Spiżarnia Korczaka zapełnia swoje półki😁 a to wszystko dzięki naszemu udziałowi w projekcie eTwinning 🤩 Oto co przygotowujemy aby wzmocnić naszą odporność przed zimą 🥶 Podajemy przepis do wykorzystania ☺️  

SYROP NA WZMOCNIENIE ODPORNOŚCI🍋 

Składniki: 

- 4 cytryny🍋 

- ok. 150 g obranego imbiru  

-  8 ząbków czosnku🧄

- ok. 15 łyżek miodu 🍯(lub wg uznania) 

Wykonanie: 

Czosnek🧄, i imbir drobno kroimy, a z cytryn🍋 wyciskamy sok.  Wszystkie składniki - czosnek, imbir, sok z cytryny, miód - blendujemy na jednolitą masę. Syrop przekładamy do słoików, zamykamy i odstawiamy na ok. 6 h w temperaturze pokojowej. Po tym czasie syrop przelewamy przez sitko i przechowujemy w lodówce, w zamkniętym słoiczku.

Kolejny etap projektu eTwinning "Szkolna Spiżarnia" za nami😁 W tym tygodniu przygotowaliśmy marynowane buraczki według przepisu Szkoły Przysposabiającej do Pracy w Kaczynie. Naszą Korczakową spiżarnią pochwaliliśmy się wspólnie z innymi szkołami z projektu w e książce storyjumper. Prace wykonane w projekcie przygotowują uczniów do prowadzenia gospodarstwa domowego. 🏡











Komentarze