Przetwory- Konfitura pomidorowa z nutą curry to pierwsze przetwory w naszej spiżarni!



Konfitura pomidorowa z nutą curry to pierwsze przetwory w naszej spiżarni!

Łatwa w wykonaniu, smaczna i aromatyczna konfitura, świetnie sprawdzi się jako

dodatek do ryb i makaronów!!!

Składniki

 pomidory – 7-8 szt.

 cukier – 2-3 łyżki

 cebula – 2 szt.

 ziele angielskie – kilka ziaren

 cytryna – 1 szt.

 przyprawa curry – 1 łyżeczka

 ocet winny – 2-3 łyżki

Wykonanie:

Krok 1 Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę 1 x 1 cm.

Cebulę kroimy w drobną kostkę.

Krok 2 Na dno zimnego garnka wsypujemy cukier, podgrzewamy do uzyskania lekko złotego

karmelu. Dorzucamy cebulę, kilka ziarenek ziela angielskiego, niewielką ilość skórki z

cytryny i chwilę prażymy. Dodajemy 1 łyżeczkę curry i pokrojone pomidory. Całość

zalewamy octem winnym, mieszamy. Gotujemy na wolnym ogniu aż do uzyskania pożądanej

konsystencji.

Krok 3 Gorącą konfiturę przekładamy do wyparzonych, suchych słoiczków, szczelnie

zamykamy i odwracamy do góry dnem. Odstawiamy do ostygnięcia.


 Specjalny Ośrodek Szkolno- Wychowawczy w Zamościu

Szkoła Przysposabiająca do Pracy













Komentarze