Konfitura pomidorowa z nutą curry to pierwsze przetwory w naszej spiżarni!
Łatwa w wykonaniu, smaczna i aromatyczna konfitura, świetnie sprawdzi się jako
dodatek do ryb i makaronów!!!
Składniki
pomidory – 7-8 szt.
cukier – 2-3 łyżki
cebula – 2 szt.
ziele angielskie – kilka ziaren
cytryna – 1 szt.
przyprawa curry – 1 łyżeczka
ocet winny – 2-3 łyżki
Wykonanie:
Krok 1 Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę 1 x 1 cm.
Cebulę kroimy w drobną kostkę.
Krok 2 Na dno zimnego garnka wsypujemy cukier, podgrzewamy do uzyskania lekko złotego
karmelu. Dorzucamy cebulę, kilka ziarenek ziela angielskiego, niewielką ilość skórki z
cytryny i chwilę prażymy. Dodajemy 1 łyżeczkę curry i pokrojone pomidory. Całość
zalewamy octem winnym, mieszamy. Gotujemy na wolnym ogniu aż do uzyskania pożądanej
konsystencji.
Krok 3 Gorącą konfiturę przekładamy do wyparzonych, suchych słoiczków, szczelnie
zamykamy i odwracamy do góry dnem. Odstawiamy do ostygnięcia.
Specjalny Ośrodek Szkolno- Wychowawczy w Zamościu
Szkoła Przysposabiająca do Pracy
Komentarze
Prześlij komentarz