Przetwory- kompot śliwkowy



KOMPOT ŚLIWKOWY- Tworzenie naszej szkolnej spiżarni rozpoczęliśmy od przygotowania kompotu śliwkowego.


Składniki:

- 1 kg śliwek

- 6 łyżek cukru

- przegotowana woda

 

Przygotowanie:

Przygotuj 2 słoiki 900 ml. Umyj i wyparz.

Śliwki umyj, przekrój na połówki i usuń pestki, a następnie włóż do przygotowanych słoików.

Do każdego słoika wsyp 3 łyżki cukru oraz wlej przegotowaną wodę do pełna.

Woda może, ale nie musi być gorąca. Pasteryzowanie w piekarniku: Słoiki włóż do zimnego piekarnika. Nastaw temp. 110 stopni. Od momentu kiedy piekarnik się nagrzeje pasteryzuj kompot przez 25 minut.





Szkoła Podstawowa nr 35 w Rudzie Śląskiej, Ruda Śląska



 


Komentarze