Uczniowie klasy 2 c to ludzie niezwykle odważni, lubiący wyzwania. Dlatego nie trzeba ich było długo
namawiać do tego, by zmierzyć się zadaniem przygotowania przetworów na zimę �� W ramach
projektowych działań na cel wzięliśmy jeden przepis na słodko – kompot gruszkowy i jeden wytrawny
– sałatkę szwedzką.
Uczniowie pracowali z oddaniem, dzięki czemu oprócz przetworów powstały dekoracyjne ubranka na
wieczka, przepisy w przyjaznej do odczytania wersji oraz etykiety (jeszcze czekają na przyklejenie).
Po burzliwej dyskusji wybraliśmy też ostatni projektowy przepis, który zapożyczyliśmy od innych
członków projektu. Będą to tarte buraczki! Okazało się, że mamy w klasie wielbicieli tego dania ��
Zobaczcie naszą fotorelację i przepisy.
KOMPOT Z GRUSZEK - przepis
Potrzebne składniki:
ok. 3 kg. gruszek
ok. 2 l wody
ok. 0.5 kg cukru
1 torebka goździków
Potrzebne przybory:
Obieraczka, nóż, deska do krojenia, miska, łyżka, słoiki
Wykonanie:
Gruszki umyj, obierz i pokrój na ćwiartki. Wytnij gniazda nasienne. Gruszki włóż do miski. Obierki wyrzuć do kosza.
Słoiki umyj i wyparz. Do każdego słoika włóż 2 -3 goździki. Włóż gruszki do słoików. Nie upychaj. Do małego słoika wsyp 1 łyżkę cukru, do dużego – 2 łyżki. Zalej wodą. Mocno zakręć słoiki. Pasteryzuj 25 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz