DŻEM JABŁKOWO-GRUSZKOWY- Pyszny i zdrowy dżem jabłkowo-gruszkowy!
Dżem jabłkowo-gruszkowy to nasza druga propozycja na przetwory z owoców. Jest prosty do wykonania i bardzo pyszny. Wiemy o tym, bo zanim włożyliśmy go do słoików, to dokonaliśmy degustacji!
Składniki:
- 1 kg jabłek
- 1 kg gruszek
- 1/2 szklanki wody
- 300 gram cukru
Przygotowanie:
Jabłka umyj, obierz i wykrój gniazda nasienne. Następnie pokrój w kostkę.
Pokrojone jabłka włóż do garnka i wlej pół szklanki wody.
Gotuj jabłka do czasu, aż zaczną być miękkie i powoli będą się rozpadać. Nie zapomnij o mieszaniu, bo inaczej jabłka mogą się przypalić.
Gdy jabłka się gotują, umyj gruszki i obierz je. Następnie zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Gniazda nasienne wyrzuć do kosza.
Starte gruszki dodaj do jabłek i wymieszaj.
Do garnka wsyp cukier i wymieszaj. Jeżeli jabłka były słodkie to 300 gram cukru zupełnie wystarczy. Jeśli jednak jabłka były kwaśne, to możesz zwiększyć ilość cukru.
Gotuj dalej jabłka i gruszki co chwilę mieszając, aż dżem zrobi się gęsty (ok. 15 minut).
Przełóż dżem do czystych, wyparzonych słoików.
Pasteryzowanie w piekarniku: Słoiki włóż do zimnego piekarnika. Nastaw temp. 110 stopni. Od momentu kiedy piekarnik się nagrzeje pasteryzuj dżem przez 25 minut.
Szkoła Podstawowa nr 35 w Rudzie Śląskiej, Ruda Śląska
Komentarze
Prześlij komentarz