Przetwory- DŻEM JABŁKOWO-GRUSZKOWY

 


DŻEM JABŁKOWO-GRUSZKOWY- Pyszny i zdrowy dżem jabłkowo-gruszkowy!

Dżem jabłkowo-gruszkowy to nasza druga propozycja na przetwory z owoców. Jest prosty do wykonania i bardzo pyszny. Wiemy o tym, bo zanim włożyliśmy go do słoików, to dokonaliśmy degustacji! 




 

Składniki:

- 1 kg jabłek

- 1 kg gruszek

- 1/2 szklanki wody

- 300 gram cukru

 

Przygotowanie:

Jabłka umyj, obierz i wykrój gniazda nasienne. Następnie pokrój w kostkę.

Pokrojone jabłka włóż do garnka i wlej pół szklanki wody.

Gotuj jabłka do czasu, aż zaczną być miękkie i powoli będą się rozpadać. Nie zapomnij o mieszaniu, bo inaczej jabłka mogą się przypalić.

Gdy jabłka się gotują, umyj gruszki i obierz je. Następnie zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Gniazda nasienne wyrzuć do kosza.

Starte gruszki dodaj do jabłek i wymieszaj.

Do garnka wsyp cukier i wymieszaj. Jeżeli jabłka były słodkie to 300 gram cukru zupełnie wystarczy. Jeśli jednak jabłka były kwaśne, to możesz zwiększyć ilość cukru.

Gotuj dalej jabłka i gruszki co chwilę mieszając, aż dżem zrobi się gęsty (ok. 15 minut).

Przełóż dżem do czystych, wyparzonych słoików.  

Pasteryzowanie w piekarniku: Słoiki włóż do zimnego piekarnika. Nastaw temp. 110 stopni. Od momentu kiedy piekarnik się nagrzeje pasteryzuj dżem przez 25 minut.



Szkoła Podstawowa nr 35 w Rudzie Śląskiej, Ruda Śląska



Komentarze