KOMPOT Z JABŁEK - ZSS w Kowanówku

 Klasa 6Ba w ramach projektu przygotowała kompot z jabłek.

PRZEPIS NA KOMPOT Z JABŁEK

SKŁADNIKI:

  • 2 kg jabłek
  • 500 g cukru
  • 1 L wody
  • ok 10 goździków
  • 3 cytryny 

WYKONANIE:

1. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w ćwiartki.

2. Ćwiartki jabłek włożyć do miski z zimną wodą, wlać sok wyciśnięty z cytryn - aby jabłka nie ściemniały.

3. Ugotować syrop z cukru, wody i goździków.

4. Jabłka przełożyć do wyparzonych słoików i zalać przestudzoną zalewą (bez goździków).

5. Słoiki przełożyć do garnka, zalać wodą, doprowadzić do wrzenia i pasteryzować ok 25 minut.










Komentarze