Lubicie ogórki kiszone?
My bardzo!!!
W ramach projektu „Szkolna spiżarnia”, uczniowie klasy 1Pb przygotowywali kiszone ogórki. Na całkowity efekt musimy jeszcze poczekać, ale już wiemy, że będą pyszne!
Przepis na kiszone ogórki
Składniki:
- małe ogórki - 2 kilogramy
- główki czosnku- 2 sztuki
- korzeń chrzanu- 1 sztuka
- liście chrzanu- 2 sztuki
- gałązki koperku- 8 sztuk
- sól morska kamienna- 50 gramów
- opcjonalnie liście porzeczki- 5 sztuk
- gorczyca
Przygotowanie:
1. Słoiki i przykrywki umyj wygrzej w piekarniku nagrzanym do 200*C przez 10 minut aby były idealnie czyste gumki zalej wrzątkiem( jeśli robisz ogórki w weckach).
2. Obierz czosnek i chrzan, umyj a następnie osusz liście i koper.
3. Na dnie słoików umieść koper, ząbki czosnku, według uznania – im więcej tym lepiej, gorczycę, zwinięty liść chrzanu, liść porzeczki kawałek korzenia chrzanu około 3-5 cm. Słoik wypełnij ściśle ogórkami układając ogórki pionowo jeden przy drugim.
4. W garnku zagotuj około 2 litrów wody z solą, jak przestygnie ( ma być ciepła nie gorąca zalej nią ogórki). Zalewa musi idealnie pokryć ogórki – nie mogą wystawać ponad powierzchnie zalewy.
5. Upewnij się że krawędź słoika i zakrętka jest sucha , słoiki dobrze zamknij ustaw dnem do góry. Po wystygnięciu ogórki przenieś do chłodnego ciemnego miejsca będą dobre po kilku tygodniach.
Komentarze
Prześlij komentarz