Jabłka i gruszki z rodzynkami to nasza druga propozycja do szkolnej spiżarni!!!

 


Specjalny Ośrodek Szkolno-Wychowawczy w Zamościu

Szkoła Przysposabiająca do Pracy

Jabłka i gruszki z rodzynkami to nasza druga propozycja do szkolnej spiżarni!!!


Klasa 3Cs zadanie wykonała idealnie...

SKŁADNIKI

 gruszki – 1,5 kg

 jabłka – 1,5 kg

 rodzynki – 100 g

 cytryna – 1 szt.

 cukier – 500 g

Krok 1 

Jabłka i gruszki myjemy, obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w

kostkę. W dużej misce mieszamy owoce i od razu skrapiamy je sokiem z cytryny. W

międzyczasie rodzynki namaczamy we wrzątku, aż napęcznieją. Cukier i odcedzone

rodzynki dodajemy do owoców i dokładnie mieszamy rękoma.


Krok 2

Owoce odstawiamy na około 1,5-2 godziny, aby puściły sok i zmniejszyły

swoją objętość. Słoiki dokładnie myjemy, wyparzamy i wycieramy do sucha. Do tak

przygotowanych słoików przekładamy owoce wraz z syropem. Brzegi słoików i

nakrętki dokładnie wycieramy.

Krok 3 

Na blaszce z wysokim brzegiem układamy szczelnie zamknięte słoiki i

wstawiamy do zimnego piekarnika. Ustawiamy temperaturę 120°C i

pasteryzujemy przez około 50 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i

pozostawiamy przetwory w środku aż do wystudzenia.












Komentarze