Specjalny Ośrodek Szkolno-Wychowawczy w Zamościu
Szkoła Przysposabiająca do Pracy
Jabłka i gruszki z rodzynkami to nasza druga propozycja do szkolnej spiżarni!!!
Klasa 3Cs zadanie wykonała idealnie...
SKŁADNIKI
gruszki – 1,5 kg
jabłka – 1,5 kg
rodzynki – 100 g
cytryna – 1 szt.
cukier – 500 g
Krok 1
Jabłka i gruszki myjemy, obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w
kostkę. W dużej misce mieszamy owoce i od razu skrapiamy je sokiem z cytryny. W
międzyczasie rodzynki namaczamy we wrzątku, aż napęcznieją. Cukier i odcedzone
rodzynki dodajemy do owoców i dokładnie mieszamy rękoma.
Krok 2
Owoce odstawiamy na około 1,5-2 godziny, aby puściły sok i zmniejszyły
swoją objętość. Słoiki dokładnie myjemy, wyparzamy i wycieramy do sucha. Do tak
przygotowanych słoików przekładamy owoce wraz z syropem. Brzegi słoików i
nakrętki dokładnie wycieramy.
Krok 3
Na blaszce z wysokim brzegiem układamy szczelnie zamknięte słoiki i
wstawiamy do zimnego piekarnika. Ustawiamy temperaturę 120°C i
pasteryzujemy przez około 50 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i
pozostawiamy przetwory w środku aż do wystudzenia.
Komentarze
Prześlij komentarz