W minionym tygodniu uczniowie klasy VII b ze Specjalnego Ośrodka Szkolno - Wychowawczego nr 2 w Elblągu przygotowywały przetwory na zimę.
Pierwsze słoiczki już za nami a w nich sałatka z pieczonych buraczków z papryką.Przepis na sałatkę z buraków i papryki na zimę do słoików
Składniki na sałatkę:
ok. 3 kg buraków
ok. 1 kg czerwonej papryki
ok. 0,5 kg cebuli
Składniki na zalewę:
1 szklanka octu spirytusowego 10%
1 szklanka oleju rzepakowego
1 szklanka cukru
1,5 szklanki wody
2 płaskie łyżki soli
Liść laurowy, ziele angielskie, szczypta pieprzu
Sposób wykonania:
1. Buraki wyszorować (dokładnie umyć) i upiec w piekarniku w skórce (bez
obierania) ustawionym na ok. 190 st. Czas pieczenia jest różny, w zależności
od odmiany i wielkości buraka. Najlepiej wybierać buraczki mniej więcej tej
samej wielkości.
2. Po upieczeniu buraki wyciągnąć z piekarnika i lekko przestudzić, a następnie
obrać ze skórki.
3. Zetrzeć na tarce o średnich lub dużych oczkach.
4. Z octu, oleju, cukru, soli i wody przygotować zalewę – wszystkie te składniki
wrzucić do garnka, wymieszać i zagotować.
5. Paprykę umyć, osuszyć, pokroić w kostkę o boku ok. 0,5 cm.
6. Cebule obrać z łupinek, pokroić w drobną kosteczkę.
7. Wrzucić paprykę i cebulę do gotującej się zalewy. Gotować 10 minut.
8. Dorzucić buraczki do gotującej zalewy i gotować kolejne 10 minut.
9. Po tym czasie gotową i jeszcze gorącą sałatkę powkładać do wyparzonych
słoików, porządnie zakręcić i postawić do góry dnem. Sałatka z buraków i
papryki nie wymaga dalszej pasteryzacji i przetrzymuje u nas cały rok w
idealnym stanie :)
Z podanych wyżej składników otrzymaliśmy 10 słoików po 500 ml.
Komentarze
Prześlij komentarz