Elbląg- przepisy



W minionym tygodniu uczniowie klasy VII b ze Specjalnego Ośrodka Szkolno - Wychowawczego nr 2 w Elblągu przygotowywały przetwory na zimę.

Pierwsze słoiczki już za nami a w nich sałatka z pieczonych buraczków z papryką. 


Przepis na sałatkę z buraków i papryki na zimę do słoików


Składniki na sałatkę:

ok. 3 kg buraków

ok. 1 kg czerwonej papryki

ok. 0,5 kg cebuli

Składniki na zalewę:

1 szklanka octu spirytusowego 10%

1 szklanka oleju rzepakowego

1 szklanka cukru

1,5 szklanki wody

2 płaskie łyżki soli

Liść laurowy, ziele angielskie, szczypta pieprzu

Sposób wykonania:

1. Buraki wyszorować (dokładnie umyć) i upiec w piekarniku w skórce (bez

obierania) ustawionym na ok. 190 st. Czas pieczenia jest różny, w zależności

od odmiany i wielkości buraka. Najlepiej wybierać buraczki mniej więcej tej

samej wielkości.

2. Po upieczeniu buraki wyciągnąć z piekarnika i lekko przestudzić, a następnie

obrać ze skórki.

3. Zetrzeć na tarce o średnich lub dużych oczkach.

4. Z octu, oleju, cukru, soli i wody przygotować zalewę – wszystkie te składniki

wrzucić do garnka, wymieszać i zagotować.

5. Paprykę umyć, osuszyć, pokroić w kostkę o boku ok. 0,5 cm.

6. Cebule obrać z łupinek, pokroić w drobną kosteczkę.

7. Wrzucić paprykę i cebulę do gotującej się zalewy. Gotować 10 minut.

8. Dorzucić buraczki do gotującej zalewy i gotować kolejne 10 minut.

9. Po tym czasie gotową i jeszcze gorącą sałatkę powkładać do wyparzonych

słoików, porządnie zakręcić i postawić do góry dnem. Sałatka z buraków i

papryki nie wymaga dalszej pasteryzacji i przetrzymuje u nas cały rok w

idealnym stanie :)

Z podanych wyżej składników otrzymaliśmy 10 słoików po 500 ml.
















Komentarze